3 - Film og video på Documenta12

Kunstmønstringen Documenta i byen Kassel i Tyskland blir sett på som en av de viktigste presentasjonene av samtidskunst i Europa og en viktig arena for forming av nye trender og retninger, tematikk og politikk for samtidskunstnere. Nina Toft har sett på film og video.
Polske motsetninger
En rad med små elektriske lys i kjede leder oss ned i Kulturzentrum Schlachtofs mørke kjellerlokale og bak grafittimalte søyler finner vi Artur Zmijewskis videoinstallasjon Them.

I motsetning til overnevnte verker, byr dette verket ikke på interessante filmatiske eller formale problemstillinger, men bruker video som dokumentasjonsmedium for å representere et interessant eksperiment. Zmijewski har konstruert en situasjon hvor ulike sosiale, politiske og religiøse grupper i det polske samfunn, utfordres til å arbeide med visuelle uttrykk og symboler med enkle midler og materialer.

Hver gruppe får i oppgave å sammen produsere en plakat som gir uttrykk for deres samfunns- og livssyn. De katolske kvinnene maler en kirke, Polsk Ungdomsgruppe maler et sverd, Sosialistisk Ungdom maler et emblem med ordet frihet. Dette bildet blir så trykket på t-skjorter som medlemmene i gruppen ifører seg. I neste omgang får de ulike gruppene lov til å forandre på andre gruppers plakat slik at den bedre fremmer deres egne standpunkter. Og med dette begynner konfliktene... Akkurat som i Big Brother og en rekke andre reality show, er det her lagt til rette for konflikter ved å invitere grupper med størst mulig motsetninger. Vi blir vitne til sterkt engasjement og det viser seg at symboler er virkningsfulle og bringer fram ekte følelser.

De katolske kvinnene er i utgangspunktet positivt innstilt til at Sosialistisk Ungdom klipper opp døra til kirken deres slik at den blir stående åpen, men når det kommer til stykket viser de en hel rekke reservasjoner, bl.a. oppfatter de homofili som en uakseptabel anormal tilstand. Sosialistisk Ungdoms inkluderende frihetsemblem i alle regnbuens farger, som de mener umulig kan støte noen, blir hvitmalt av Polsk Ungdom og ordet frihet erstattes av ord som ære, polsk og troskap.

Dette er et prosjekt som spiller på motsetninger. Filmen brukes som et middel til å gi andre en stemme, men under veldig kontrollerte og manipulerte forhold og forventede konflikter utarter seg. Det viser seg umulig å komme til noen form for enighet og siste akt ender på destruktivt vis med at de fleste plakatene går opp i flammer eller blir kastet ut vinduet og deltagerne klipper i stykker hverandres t-skjorter.

Frihet
Definisjon av begrepet frihet er et tilbakevendende tema i alle videoarbeidene. Steyerl snur begrepet på hodet og spør oss om vi ikke kanskje er mest bundet når vi tror vi er fri, eller er det omvendt? Ved hjelp av motsetninger setter filmskaperne våre definisjoner av begrepet på prøve og spør kanskje akkurat om kunsten kan hjelpe oss å komme inn i kjernen av det som er essensielt i livet? Vi blir presentert for mennesker på en udistansert måte og får inntrykk av et ønske om å appellere direkte til våre følelser hvor filmmediet brukes som middel til å gi andre en stemme.

http://www.documenta12.de/geschichte0.html?&L=1

Documenta12
Kassel, Tyskland
16/06-23/09 2007
Artur Zmijewski -
Artur Zmijewski
Artur Zmijewski -
Artur Zmijewski
Artur Zmijewski -
Artur Zmijewski
Artur Zmijewski -
Artur Zmijewski

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu