Panasonics Micro Four Thirds-system

Per Inge Østmoen er på plass i Köln. I hans første rapport har han tatt en nærmere titt på Panasonics Micro Four Thirds-system.
(Köln, Photokina 2008): På Photokina er det masse verdier, for å si det slik. Her befinner seg rundt regnet 1500 utstillere med sine tilbud. Da sier det seg selv at det er umulig å gjøre noe annet enn å presentere et skjønnsomt utvalg av bransjerepresentanter for visuelle produkter og tjenester, fortrinnsvis de som påkaller manges interesse eller som har spesielt spennende eller uvanlige ting å vise frem.

De "store" kameraprodusentene var som ventet de mest iøynefallende i landskapet, med til dels gigantisk store avdelinger fylt med både massemarkeds- og prestisjeprodukter for vidt forskjellige behov, tilpasset enhver smak, lommebok og prioritering. Mye er allerede lanserte produkter, men nyheter vil dukke opp i løpet av Photokina-dagene, i tillegg til at ting som ble lansert i forkant av Photokina nå gis en ytterligere eksponering for bransjen og andre interesserte - for det er slett ikke bare fotohandlere og journalister som besøker denne messen i Köln. Nå er det ikke min stil å klage, men en ulempe jeg er utsatt for i løpet av disse dagene er at hotellet hvor jeg innlosjeres - hotellskipet "Poseidon" - ikke har noen form for nettverksmulighet, det være seg trådløst eller med kabel. Således går det til at foto.nos representant sitter i Köln sentrum på internettkafè og skriver dette klokken 21:11 tysk tid.

Panasonic hevder å ha kommet med noe ganske spesielt, med sitt Lumix G-system basert på hva som har fått navnet Micro Four Thirds. Kameraet har riktignok vært kjent i noen uker allerede, men på Photokina var det mulig for undertegnede å ta det i direkte øyesyn og prøve betjeningen. Grunnen til at Micro Four Thirds-systemet påkaller interesse, er dets kompakte størrelse. På grunn av at systemet ikke er et speilreflekssystem, ettersom kameraene ikke inneholder hverken speil eller noe speilhus, kan objektivene lages mindre fordi avstanden mellom brikkeplanet (det tidligere filmplanet) og bajonettfatningen kan gjøres betraktelig kortere når kameraet ikke skal ha speilhus. Objektivene kan også lages lettere siden selve bajonettfatningen har mindre diameter. Vi står overfor et helt nytt system. Micro Four Thirds er i utgangspunktet inkompatibelt med Four Thirds - selv om det vil bli mulig å kjøpe en adapter slik at også de sistnevnte objektivene kan benyttes. Hvor godt objektivene sammen med en slik adapter vil funksjonere i forhold til Micro Four Thirds-versjoner, kan vi umulig si noe om her og naå

I dag kunne vi imidlertid se på selve kameraet. Var dette et banebrytende system, som gjør speilreflekskameraer overflødige?

Det første som ble åpenbart, er at den elektroniske søkeren på ingen måte kan måle seg med en skikkelig optisk søker. Den var mye mørkere og med sine anslagsvis 1.440 000 punkter langtfra like detaljert og god å fotografere med selv om den viser 100%. Elektroniske søkere kan uten tvil bli radikalt forbedret med kommende versjoner, men vil en rendyrket elektronisk søker noensinne kunne bli et bedre alternativ enn en optisk speilreflekssøker, gjerne kombinert med en Live View-funksjon som de aller nyeste speilreflekskameraene regelmessig har? Hva som kan sies med sikkerhet, er at Micro Four Thirds muliggjør mindre kameraer og mindre objektiver, og derfor er et alternativ for de som ønsker et kamera med større potensiale enn kompaktkameraer men med en fysisk størrelse som tilsvarer kompaktmodellenes. Selve bildebrikken er på 13.0 x 17.3 mm, altså den samme som Four Thirds. I brikkestørrelsen ligger naturligvis en begrensning i forhold til systemer med større bildebrikker på 15 x 22 mm eller 24 x 36 mm, men det er likevel unektelig et sprang opp fra typiske kompaktkameraers "lillefingernegl-brikker" på eksempelvis 5.1 x 7.3 med mer eller 6.6 x 8.8 mm. Det er kjekt med flere valgmuligheter i digitalkamerajungelen.

Når det gjelder selve konstruksjonen av Panasonic Lumix G1, er byggekvalitet og utførelse som på et vanlig greit digitalkompaktkamera.

Vi kommer tilbake med mye mer og flere produsenter fra Photokina de nærmeste dagene.
Panasonic - Panasonics Micro Four Thirds-system
Panasonics Micro Four Thirds-system
Panasonic

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu