Utstillingsinfo
- Periode18.11.10 - 04.12.10
- StedThe Apartment, Oslo
Flere titalls tusen negativer
Maloof var i utgangspunktet på jakt etter gamle bilder av Chicago da han kjøpte esken, i forbindelse med et bokprosjekt. Men etter å ha latt den ligge nærmest urørt i over et år begynte han å kikke nærmere på bildene, og fant snart ut at han var i besittelse av noe ganske unikt. Esken inneholdt nemlig flere titalls tusen gatebilder fra Chicago og New York på 50- og 60-tallet. Bildene viste dagliglivet i disse byene, med dens innbyggere og deres aktiviteter avbildet i ekte gatefoto-tradisjon.
Esken inneholdt ingen informasjon om fotografen, men på en konvolutt fant Maloof navnet Vivian Maier, skrevet i nesten uleselig håndskrift. Etter litt detektivarbeid, fant han kvinnen som hadde tatt bildene. Det viste seg at Maier var en fransk kvinne, som utvandret til USA, der hun jobbet som barnepike. Dessverre ble det oppdaget for sent. Vivian Maier døde nemlig i april i fjor, bare dager før Maloof begynte sine undersøkelser.
Maloof ble imidlertid inspirert til å selv begynne med fotografi, og gikk til innkjøp av det samme kameraet som Maier brukte, en Rolleiflex. I takt med at hans egne kunnskaper vokste, ble han stadig mer klar over hvor høy kvalitet bildene holdt. Maloof opprettet nettsiden Vivianmaier.blogspot.com, der han fortalte om oppdagelsen og la ut bildene etterhvert som de ble digitalisert. Og responsen var enorm. Medier verden over plukket opp historien og bildene gikk sin seiersgang nettet rundt.
Uoffisiell verdenspremiere
Denne uken har den aller første utstillingen med Maiers bilder uoffisiell verdenspremiere i Norge. På torsdag åpner Finding Vivian Maier på galleriet The Apartment i Oslo, et utstillingskonsept drevet blant annet av de to fotografene Marcel Leliënhof og Massimo Leardini.
- Det var rett og slett litt flaks, sier Lelienhof på spørsmål om hvordan det har seg at utstillingen nå kommer til Norge.
- Det var Massimo som oppdaget Vivian Maiers bilder etter å ha lest om oppdagelsen for et års tid siden.
Marcel ble svært imponert over bildene og de to tok kontakt med Maloof. Maloof hadde imidlertid ikke bestemt seg for hva han skulle bruke fotografiene til, og det krevde mange e-poster og mye skyping før utstillingsavtalen ble klar.
Inspirerende og intimt
Leliënhof forteller at han selv syns bildene er svært inspirerende.
- Jeg får lyst til å gå ut i gatene og skyte selv, på film, sier han til Foto.no.
Videre syns han at noe av det som gjør disse bildene så spesielle, er den store graden av nærhet og empati.
- Jeg tror det at hun var kvinne, gjorde at hun kunne komme nærmere. Hun har kommet tett innpå, og har en fin kontakt med menneskene. Dessuten er bildene bra fototeknisk. Utsnittene er nydelige, sier Marcel, og legger til at han mener bildene er helt på høyden med nåtidens pressefoto.
Skal bli bok og film
Maloof jobber nå også med et bokprosjekt med bildene, som etter planen skal utgis i løpet av høsten 2011. Han jobber i tillegg med en dokumentarfilm, og utstillingen skal nå reise verden rundt. Det kan dermed se ut til at Vivian Maiers bilder omsider får den anerkjennelsen de fortjener.
Jobben med å gå gjennom alle negativene er imidlertid ikke ferdig. Maloof forteller på nettsiden at han fortsatt har rundt 90 000 negativer å scanne, og flere hundre filmruller å fremkalle. Og han gjør stadig nye oppdagelser. Nylig oppdaget han at Maier reiste verden rundt og fotograferte i 1959, og at hun begynte med fargefilm på 70-tallet. Man kan bare gjette seg til hvilke andre skatter som fortsatt befinner seg i esken.
Offisielt skal bildene stilles ut for første gang i Chicago i januar, men vi nordboere får altså muligheten til å se bildene før alle andre. Utstillingen Finding Vivian Maier, som er en salgsutstilling, åpner torsdag 18. november klokka 18.00 og varer frem til 4. desember. Mer informasjon på the-apartment-gallery.com
Vivian Maier
Vivian Maier
Vivian Maier
Vivian Maier
Vivian Maier
Det er jo en spennende skatt de fant i disse negativene, så nå er det et navn til som må inn i fotohistorien.